Składniki:
Domowe Tortille (wersja dla ambitnych):
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2/3 szklanki gorącej wody
-
3 łyżki oleju kokosowego
-
szczypta soli
Sos:
-
1/2 szklanki napoju sojowego
-
1/4 szklanki oleju roślinnego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka suszonego czosnku
-
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
-
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
-
150 g Roślinnego Qurczaka Gyros (do kupienia tutaj)
-
1/2 główki sałaty
-
1/2 papryki
-
1/2 czerwonej cebuli
-
garść pomidorków cherry
-
1/2 świeżego ogórka
Do podania:
-
garść pomidorków cherry
-
sos sriracha-mayo
Sposób przygotowania:
KROK 1: Tym ambitnym, proponujemy zrobienie domowych placków tortilli (poniżej przepis). Jednak wiemy jakie są realia i tempo życia, dlatego śmiało możesz kupić już gotowe tortille w ulubionym sklepie na rogu!
Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Podziel na 10-12 równych kawałków i każdy rozwałkuj do uzyskania okrągłych placków o średnicy 24-30 cm (w zależności od wielkości patelni). Patelnię rozgrzej i ustaw na średni ogień. Każdy placek podpiecz na suchej patelni do uzyskania pęcherzyków i lekkiego zarumienienia. Gotowe! Lekko podpieczone tortille przechowuj pod ściereczką, aby nie wyschły.
KROK 2: Wszystkie składniki do sosu, oprócz koperku, zmiksuj blenderem do uzyskania gęstego, jednolitego sosu. Pod koniec dodaj posiekany koperek i schłodź do czasu podania.
KROK 3: Roślinnego Qurczaka Gyros podsmaż na rozgrzanej patelni. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Pomidorki podziel na połówki. Cebulę posiekaj na cienkie półplastry. Tortille posmaruj sosem, a na każdej ułóż równą ilość warzyw oraz podsmażonego Roślinnego Qurczaka Gyros. Złóż tortille zwijając najpierw boki do środka. Następnie zwiń je w rulon i podpiecz na suchej patelni z obu stron do zarumienienia.
Gotowe tortille podawaj z posiekaną natką pietruszki, pomidorkami cherry oraz sosem sriracha-mayo (albo dowolnym innym, który lubisz!). Dobrze smakują również na zimno, więc śmiało weź je ze sobą w podróż lub na lunch do pracy.
Przepis i zdjęcia autorstwa @extravegancja.